Gebruik van het internet (e-mail)

Refugehof 118, Bus 0104
3000
Leuven
BelgiŽ

Tel : +32(0)16/25 18 83
Mob : +32(0)486/43 55 28
danny@brison.be
Skype : dannybrison

 HOME Activiteiten, Historiek Nuttige Links Posters, Drukwerk Privacy op

internet is een ongelooflijk handig en snel medium om informatie door te geven aan eender wie in de wereld.
Bovendien is het zo goed als gratis, ongeacht de hoeveelheid info die wordt doorgegeven (behalve in bepaalde specifieke gevallen).

Het grote voordeel is tevens dat uw correspondent niet aanwezig hoeft te zijn en ook niet aan de computer hoeft te werken om de communicatie in ontvangst te nemen. Alle berichten gaan naar een computer van de internet provider en worden daar op een bepaalde plaats (brievenbus) op de harde schijf gezet tot de geadresseerde ze leest en eventueel verwijdert.

De beschikbare ruimte op de harde schijf voor de internetgebruiker verschilt van provider tot provider en hangt af van het abonnement dat iemand betaalt. Het is dus van belang om, gezien de toegelaten hoeveelheid, geen te grote bestanden (als attachement) te verzenden aangezien de ruimte dan snel volledig benomen is.

Dit kan verschillende vervelende gevolgen hebben, zoals o.a. :
1) De "brievenbus" is zo vol dat er geen andere (misschien belangrijke of dringende) mails meer bij kunnen.
2) De verbinding duurt lang doordat er veel meer informatie moet verzonden worden en met een trage modem is het nog erger.
3) Als uw correspondent in het buitenland via een cybercafť de mails moet binnenhalen is het soms onbegonnen werk.

Het is dus een beter idee om een adres ("url" van de desbetreffende website) door te geven waar de informatie kan opgehaald worden die u wenst door te geven.
De geadresseerde kan deze dan bekijken op het moment die hem het beste uitkomt, zonder tijdverlies en indien het voor hem belangrijk is.
Als er uitleg nodig is bij een bepaald onderwerp is het volgens ons beter om die uitleg in de mail zelf te zetten en niet als een apart text-, of ander document, dat aan de mail als attachment wordt meegezonden.
De geadresseerde moet dan de bijlage nog eens los van de mail opendoen in een ander programma, hetgeen nutteloos omslachtig is.
Als bovendien het bestand niet leesbaar is omdat de nodige software niet voorhanden is, loopt de communicatie helemaal fout.
Tijdverlies en ergernis zijn meestal de gevolgen.
Het gebruik van attachments is afgestemd op beelden.

Verder is er ook nog het fenomeen van spam.
Niet iedereen heeft behoefte aan ongewenste reclame, belerende levensbeschouwingen, (vrienschaps-) kettingbrieven, powerpoint presentaties en flauwe grappen. Bovendien kunnen hierin soms virussen en andere rommel zitten.
Het is volgens ons interessanter om berichten en nieuwsjes te sturen over uzelf of de familie inplaats van een geesteskind van iemand anders klakkeloos door te sturen.
Spamfilters zijn niet altijd efficient. Aangezien het internet een schitterend medium is, is het beter om het niet te verzieken.

Buiten dat zijn er ook nog al die sites over zogezegde vriendschaps-bindingen. Doorgaans heel onpersoonlijke en weinig betrouwbare informatie. Ook het ideale middel om uw mail-adres doorgegeven te krijgen in allerlei commerciŽle sites en andere nog minder betrouwbare toestanden (adressen worden vaak doorverkocht)
Veel spam is meestal het gevolg.
Wat ons betreft houden we het liever bij gewone, gepersonaliseerde mail met een eigen boodschap als we een van onze vrienden willen contacteren. Directer, minder gevaarlijk en aangenamer.

Een ander fenomeen is het aanbieden van aantrekkelijke zaken, zoals : gratis publicatie, lidgelden, koopverenigingen enz. We vermoeden dat dit wel geld kost en niks opbrengt, buiten tijdverlies, spam in de mail en nog gevaarlijk voor fishing.

Algemene regel is : nooit ingaan op iets dat zelf niet gevraagd is. Nooit url’s aanklikken die in mails staan die een (onbekend of zelf bekend) iemand u stuurt.
Hier kan een ander adres onder staan, verschillend van degene die zichtbaar is op de mail. 

Hier staan mijn foto's

 HOME Activiteiten, Historiek Nuttige Links Posters, Drukwerk Privacy op